😋 Tarte tatin met witloof en zoete aardappel 😋
Oorsprong tarte tatin
De Tarte Tatin is ”een appeltaart op zijn kop“ met een laagje gekarameliseerde suiker. De taart is naar verluidt in 1889 per ongeluk gecreëerd door de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, die het hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron in het midden van Frankrijk, 175 kilometer ten zuiden van Parijs.
Op een dag zou Stéphanie vergeten hebben voor de lunch tijdig een dessert te bereiden. Volgens een ander verhaal zou zij door Parijzenaars die kwamen jagen, aan de praat zijn gehouden. Op het laatste moment sneed zij wat oudere appels in stukjes, mikte ze in de pan, strooide er suiker over heen, bedekte het geheel met een deeglaag en zette de vorm in de oven. De taart kwam na 25 minuten ter wereld, nog steeds ondersteboven. Stéphanie draaide de taart vervolgens om en serveerde hem alsof er niets aan de hand was. De taart smaakte goed, met de gekarameliseerde suiker en het niet door appelvocht aangetaste deeg als bijzonderheid.
Na de dood van de zusters (in 1911 en 1917) werd de smakelijke vergissing ontdekt door een Parijse gastronoom. Het hotel Tatin bestaat nog altijd. Lamotte-Beuvron is tegenwoordig een klein culinair bedevaartsoord. De Tarte Tatin is in zwang gebleven, ook als de vulling niet van appel is. Het originele recept is eenvoudig en er bestaan ondertussen heel wat varianten van. De vulling kan bestaan uit andere vruchten, maar ook uit groenten of tamme kastanjes.
Ingrediënten voor 1 taart, 24cm
500 gr witloof
500 gr zoete aardappel
olijfolie
1 el kokosbloesemsuiker
1 kl balsamico-azijn
½ kl verse tijm of gedroogde tijm
Zeezout en zwarte peper uit de molen
1 rol bladerdeeg
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd de witloofstronken middendoor en haal er het harde gedeelte uit.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en stoof hierin de witloof
Schil ondertussen de zoete aardappelen en snij ze in de lengte in plakken
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en stoof de schijven zoete aardappel voor een 5-tal minuten
Bestrooi de witloof met 1 eetlepel kokosbloesemsuiker en besprenkel met de balsamico-azijn en indien nodig voeg je nog wat olijfolie toe.
Vet een bakvorm in met wat olijfolie en verdeel het gestoofd witloof in de ingevette bakvorm en leg er een laag van de zoete aardappelen bovenop.
Kruid af met tijm, zeezout en peper.
Leg het uitgerolde bladerdeeg over de groenten en duw goed aan.
Prik het bladerdeeg in met een vork op verschillende plaatsen.
Bak een 30-tal minuten in de voorverwarmde oven.
Neem een serveerschotel of groot bord met dezelfde diameter van de bakvorm en draai de taart om.
Hij ondervond dat duisternis, warmte en vochtigheid onontbeerlijk waren voor witlof. Het forceren (winterse groentenkweek in het duister) was een Franse uitvinding van de 17e eeuw. De techniek, toegepast op capucijnenbaard, bracht een voorloper van witloof tot stand. Deze voorloper uit Frankrijk was waarschijnlijk het wit louef om te stoeven dat in een Brusselse aankooprekening van de 18e eeuw is bewaard. De witte bladeren ontstaan doordat het licht de plant niet kan bereiken. Zonder daglicht produceert de plant geen chlorofyl, de groene kleurstof.
Dit tropisch knolgewas heeft als oorsprong Mexico. Daar werden ze al lang voor de Incatijd verbouwd. In Spanje waren ze eerder bekend dan de gewone aardappel. Ze worden ook al eeuwen gekweekt in Azië, waar ze binnenkwamen van Polynesië en Nieuw-Zeeland. In het Caraïbisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten zijn ze nog steeds volksvoedsel en komen ze voor in vele recepten. De knolachtige verdikte wortels verschillen niet alleen sterk in vorm, van langwerpig tot rond, maar ook in kleur: er zijn witte, lichtgele, oranje, violette en rode knollen.
Bataat kan op verschillende manieren worden bereid: geschild of ongeschild, in blokjes, reepjes of schijven, door te koken, bakken of frituren. De kooktijd is ongeveer 20 minuten. Zoete aardappelen blijven 1 tot 2 weken goed bij kamertemperatuur.
Geniet ervan!