🍠Hartige boekweitwafeltjes van andijvie en zoete aardappel 🍠

Oh wat ben ik verliefd op wafeltjes. 

Je hebt zo veel soorten wafels: de Luikse suikerwafels die warm gegeten worden, de krokante Brusselse wafels, met een flinke toef slagroom en poedersuiker. Of de zachtere vanille- of chocoladewafeltjes.

Ik heb onlangs voor mijn grilltoestel geïnvesteerd in uitneembare wafelplaten wat niet alleen superhandig maar ook onderhoudsvriendelijk is. En een wafelvork om ze om te draaien. Ik vind het niet alleen superleuk om het deeg voor te bereiden maar ook het bakproces van de wafeltjes en te zien hoe uit het beslag vierkante vakjes gevormd worden en asymmetrische vormen ontstaan. Heerlijk met wat soulmuziek om mee te zingen want het vergt ook wel wat geduld.

Maar… wafels hoeven niet alleen maar zoet te zijn. Heb je al eens hartige wafels geprobeerd?

Ik ben ook fan van creatief koken met restjes en daarmee nieuwe recepten te creëren die vaak verrassend lekker zijn. Ik had een zoete aardappel-andijvie stamppot gemaakt en nog wat over in de koelkast. Ik dacht toen: “Zou dit niet lekker zijn om te verwerken in een hartige wafel?”. En ja, het experiment was geslaagd en het resultaat is heerlijk, zeker als ze nog warm zijn.

Je kan ze gewoon zo opeten als tussendoortje of beleggen en dan heb je een lekkere voedzame en gezonde lunch. Je kan ze ook even in de broodrooster opwarmen de dag erna, dan worden ze opnieuw lekker warm en knapperig. Je kan ze 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast. 

In de video die ik 2 weken geleden postte heb ik ze gecombineerd met cashewspread, cottage cheese en abrikozenchutney en Bettina’s Kitchen prei- en tahinidip.

Maar je kan ze ook beleggen met scrambled tofu, de vegan versie van roerei.

Voor de crunch werk ik af met dukkah - een mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte - of noten parmezaan, op basis van amandelmeel en hazelnoten.

Vergezeld van een verwarmende pompoensoep heb je een voedende en gezonde lunch als alternatief voor de belegde boterham.

Eten volgens de seizoenen heeft heel wat voordelen. Groenten van het seizoen hebben meer smaak en vitamines, brengen variatie in je menu, zijn vaak duurzamer en hebben een interessantere prijs. Daarom inspireer ik je graag met interessante weetjes, praktische tips en originele recepten met de groente van het moment. Voor dit recept is dit : andijvie.

Andijvie

Andijvie behoort tot de familie van de sla en is ook verwant aan witloof. Hij is minder bekend dan zijn broertje de krulandijvie, maar moet er niet voor onderdoen.

De grote groene bladeren van deze kruidachtige plant zijn licht golvend en knapperig. Ze hebben een pittige, licht bittere smaak. De binnenste bladeren zijn wit met een gele rand. Ze zijn zachter en zoeter van smaak. Andijvie is rijk aan vezels en is een bron van vitamine A en foliumzuur.

Ingrediënten voor een 10-tal wafeltjes:

Voor de andijvie-zoete aardappelstoemp

  • 500gr zoete aardappel

  • 250gr gesneden andijvie

  • 1 koffielepel ghee of boter

  • 1 rode ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl nootmuskaat

  • Zeezout en zwarte peper

  • 1 scheutje plantaardige melk

  • 2 el edelgistvlokken

Edelgistvlokken zijn bleke, lichtgele vlokken gist die vaak gebruikt worden om kaas te vervangen. Het verschil met bakkersgist of biergist is dat edelgistvlokken inactief zijn, wat wil zeggen dat deze gist ‘dood’ is en niet meer verder kan fermenteren. Je kan edelgistvlokken in een recept dan ook niet vervangen door andere soorten gist en omgekeerd. De vlokken worden puur gebruikt als smaakmaker. Die smaak wordt vaak omschreven als hartig, kazig of umami, wat meteen ook de populariteit bij vegans verklaart.

Ik gebruik edelgistvlokken vaak als vervanger in kaassauzen, in stamppotten zoals deze om een creamy cheesy smaak toe te voegen of in vegan kazen.


Bereidingswijze

  1. Schil de zoete aardappels en snijd ze in middelgrote blokjes. 

  2. Kook ze gedurende 10 minuten in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn.

  3. Was en snijd ondertussen de andijvie. 

  4. Schil de rode ui en snijd ze in grove stukken

  5. Pel het teentje knoflook en hak fijn.

  6. Verwarm de boter in een pan en fruit hier de ui en knoflook in.

  7. Voeg de kruiden toe en bak eventjes mee.

  8. Stoof de andijvie in het kruidenmengsel en kruid met wat zeezout en zwarte peper. Voeg een scheutje van het kookvocht van de zoete aardappel toe zodat de andijvie niet aanbakt.

  9. Giet de zoete aardappelen af en voeg ze toe aan de andijvie.

  10. Voeg een scheutje plantaardige melk en de edelgistvlokken toe

  11. Pureer en kruid indien nodig wat bij.

Voor de boekweitwafeltjes

  • 250gr andijvie-zoete aardappelstoemp

  • 200gr boekweitmeel

  • 200ml plantaardige melk 

  • 4 flax eggs of eieren voor de niet-vegans

    • 4 eetlepels gebroken lijnzaad

    • 12 eetlepels water

  • 1/2el wijnsteenbakpoeder

  • ½ tl gedroogde rozemarijn

  • ½ tl gedroogde tijm

  • ½ tl gedroogde oregano

  • 1 el kokosolie + extra om het wafelijzer in te vetten

  • Zeezout en zwarte peper

Boekweitmeel wordt veelal gebruikt als alternatief voor tarwe omdat het glutenvrij is. Maar ook als je niet uitsluitend glutenvrij wilt eten, kan boekweitmeel een goede keuze zijn. Boekweitmeel is licht verteerbaar, eiwitrijk en bevat veel magnesium, fosfor en kalium. De zaden van de plant zien eruit als beukennootjes. Boekweit is zowel als zaden te koop, maar ook gemalen en als grutten.

Flax eggs:

Een flax egg is een eivervanger op basis van lijnzaad (flaxseed = het Engelse woord voor lijnzaad). Door de bindende werking van lijnzaad kan je het gebruiken als vervanger voor ei in verschillende baksels, zoals oven gebakken havermout, muffins en pannenkoeken.

Door het lijnzaad fijn te malen in een keukenmachine en te mengen met water, krijg je een lijm-achtige structuur. Zo zie je gelijk al de bindende werking van je flax egg.

Je kan ook gebroken lijnzaad voorverpakt kopen, dat is fijngemalen lijnzaad.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit het wafelijzer.

  2. Mix de andijvie-zoete aardappelstoemp in de blender met het boekweitmeel, de plantaardige melk, de flax eggs, het bakpoeder, de gedroogde kruiden en de kokosolie. Kruid indien nodig en naar smaak met zeezout en zwarte peper.

  3. Vet het wafelijzer in met kokosolie.

  4. Bak de wafeltjes tot ze krokant en mooi goudbruin zijn.

 

Geniet ervan!

Vorige
Vorige

Dukkah

Volgende
Volgende

🍪 Havermoutkoekjes met gedroogde veenbessen 🍪