🍞 Speltboterham met cashewspread en gemarineerde wortel 🍞
🥳 Op 30 april mocht ik met Food4theSoul de hapjes verzorgen voor de preview receptie van de Resurrection Series tentoonstelling in de Sint-Antonius Abtkerk in de wijk Meulestede te Gent.
🙏🏻 Ik deel heel graag een receptje van een hapje die jullie ook als spread kunnen gebruiken en een gezond alternatief is voor de ‘boterham met charcuterie’.
Bovendien kan je de spreads voor verschillende gelegenheden gebruiken: als dip bij de aperitief, op een cracker of blini, als tussendoortje, op een boterham of bij een salade. Eindeloze mogelijkheden dus.
🥕 De gemarineerde wortel kan je als topping gebruiken en ook verwerken in salades. Door de marinade geeft dit een superlekkere en hartige umami smaak aan de salades.
🍞 Ik gebruik ook volkoren spelt- of roggebrood in plaats van tarwebrood.
🍞 Voordelen van speltbrood
1️⃣ In speltbrood zitten 30 tot 60% meer mineralen dan in andere graansoorten. Het bevat zink (stimuleert een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels), koper (helpt tegen osteoporose), magnesium (werkt ontstressend) en fosfor (voor sterke botten en tanden).
2️⃣ Speltbrood geeft een sterk verzadigd gevoel. Er zitten namelijk trage koolhydraten in speltbrood. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en krijg je minder snel honger. Zo blijf je uit de buurt van ongezonde versnaperingen.
3️⃣ Speltbrood maakt blij. Spelt zit vol aminozuren. Het bevat 6 van de 8 aminozuren die nodig zijn om de productie te activeren van hormonen die zorgen voor een gelukkig en opgewekt gevoel.
4️⃣ Spelt is makkelijker te verteren. Heb je gevoelige darmen of ben je overgevoelig voor tarwe? Dan is speltbrood een echte aanrader! De gluten die in speltbrood zitten zijn beter verteerbaar dan de gluten in ander brood.
5️⃣ Spelt is goed ter verlaging van het cholesterolgehalte. In speltbrood zitten meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze stoffen helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Heb je een goed cholesterolgehalte? Dan heb je ook weer minder kans op hart- en vaatziekten. Zo blijf je gezond!
🥜 Geroosterde cashewspread 🥜
Ingrediënten
· 200 gr geroosterde en geweekte cashewnoten
· 5 el water
· 1 bol knoflook waarvan 4 knoflookteentjes
· 4 el citroensap
· 1,5 el olijfolie
· 1,5 el peterselie
· Zeezout & zwarte peper
Bereidingswijze
· Week de cashewnoten in water de nacht van tevoren.
· Rooster de bol knoflook met schil in een voorverwarmde oven van 180°.
· Giet de geweekte cashewnoten af en rooster ze in een anti-aanbakpan of in de oven.
· Haal de knoflook uit de oven als het velletje donker kleurt.
· Verwijder alle schilletjes als de knoflook is afgekoeld.
· Doe de gepelde teentjes knoflook met alle andere ingrediënten in de blender en meng tot een gladde en romige spread.
· Verdeel de cashewspread op een plak volkoren speltbrood.
· Schik de gemarineerde wortel op het brood.
· Werk af met microgroenten en kappertjes.
Microgroenten groeien na het kiemen nog 7 tot 21 dagen door, met behulp van water, licht en warmte. Ze worden geoogst als de eerste mini-blaadjes ontstaan. Als je kiemen de baby’s zou noemen, zijn microgroenten eigenlijk de peuters.
Bij kiemen eet je de zaden op. Microgroenten worden zonder het zaadje gegeten, omdat de blaadjes afgesneden worden. Sommige microgroenten kun je zo meerdere keren oogsten.